Wat kan je doen tegen griep en verkoudheid?

Snotteren en griep
Helaas…. Behoor jij ook tot één van de pechvogels? Een heleboel mensen lopen te snotteren of hebben de griep te pakken. De griepepidemie plaagt veel mensen in Nederland en is inmiddels al zo’n 12 weken actief. Wat kan je hier zelf tegen doen? Wat kan je doen om te voorkomen dat je ziek wordt? En wat als je al ziek bent, kan je dan iets doen om sneller te herstellen? Daarover gaat deze blog.

Waardoor word je ziek?
Griep en verkoudheid worden beide veroorzaakt door een virus. Een virus wordt verspreid via de lucht (niezen), eten of aanraking. Virussen zijn er in veelvoud. Een verkoudheid bijvoorbeeld kan door meer dan 200 virussen worden overgebracht. Nadat je genezen bent van je verkoudheid heeft je lichaam een leger witte bloedcellen aangemaakt. Zij staan klaar om dat virus de volgende keer meteen aan te vallen, zodat je er niet opnieuw ziek door wordt. Alleen zijn er een heleboel virussen dus wordt je de volgende keer zo geveld door een ander virus…

Weerstand
Je wordt vatbaarder om ziek te worden op het moment dat je weerstand is verlaagd. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is dus: hoe komt het dat je weerstand is verslechterd? Voorkomen is beter dan genezen. Je weerstand kan verslechteren door een aantal factoren: stress, slechte voeding, onvoldoende slaap en rust, slechte hygiëne, zowel persoonlijke hygiëne als hygiëne tijdens het koken.

Onze top 5 tips voor een sterke weerstand
Er bestaat niet één wondermiddeltje dat voorkomt dat je verkouden wordt of de griep krijgt. Ten eerste is een gezonde levensstijl de basis voor een sterk immuunsysteem. Dat betekent gevarieerd eten, met veel aandacht voor groenten, fruit, gezonde vetten zoals noten, pitten, zaden, vette vis, olijfolie en avocado’s. Als je dit op orde hebt zijn er nog een aantal toppers welke jou helpen je immuunsysteem te versterken. Er zijn veel stoffen die bijdragen aan een gezonde weerstand en het gaat hier te ver om alles op te sommen. Echter hierbij onze top 5!

1. Vitamine C
Vitamine C werkt zowel anti-viraal als anti-bacterieel. Vitamine C haal je vooral uit groenten en fruit, deze leveren overigens nog veel meer goede stoffen dan alleen vitamine C. Het standaard advies van 250 gram groenten per dag is voor veel mensen lastig te halen. Wij stimuleren mensen om meer dan 250 gram groenten per dag te eten. Dit is prima haalbaar wanneer je probeert om op meerdere momenten per dag groenten te eten. Je kunt er ook voor kiezen extra vitamine C in de vorm van een supplement te nemen. Een supplement alleen kan nooit goede voeding vervangen, gebruik het dus als een extra aanvulling.
Wanneer je al geveld bent door een griep of verkoudheid kan je tijdelijk extra vitamine C slikken. Uit onderzoek blijkt dat vitamine C de duur van je griep of verkoudheid kan verkorten, je moet dit dan wel hoog doseren. Denk aan tijdelijk minimaal 3000 mg per dag voor volwassenen, verdeeld over de dag innemen.

2. Vitamine D
Van vitamine D is bekend dat het de kans op griep en verkoudheid verkleint. We zien juist een vitamine D tekort optreden door het uitputten van de voorraden tegen het einde van de winter. Vitamine D maken we namelijk zelf aan onder invloed van zonlicht. En juist daarvan hebben we te weinig tijdens de korte, donkere dagen in de wintermaanden. Om deze reden is extra vitamine D in de vorm van suppletie sowieso in de wintermaanden voor iedereen een goed idee. Kies dan altijd voor vitamine D3 of cholecalciferol, deze zijn het beste opneembaar voor het lichaam. Voor volwassenen is 25-50 mcg per dag een mooie onderhoudsdosis. Vitamine D vind je vooral in dierlijke producten zoals vlees, (vette) vis, zuivel en in plantaardige producten zoals paddenstoelen. De vitamine D uit dierlijke producten is makkelijker opneembaar voor ons lichaam dan uit plantaardige bronnen.

3. Zink
Zink kan verkoudheid voorkomen en de duur van een virusinfectie verkorten. Zink vind je onder andere in spinazie, pompoenpitten, cashewnoten, pinda’s, sesamzaad, quinoa, champignons, rundvlees en oesters. Goed om hier in de wintermaanden aandacht aan te besteden en ruim voldoende van te eten.

4. Gember
Gember ondersteund het immuunsysteem en heeft een verwarmend effect. Gebruik bijvoorbeeld 3 x per dag een plakje verse gember in een kop heet water, zo maak je verse gember thee. Ook kan je gember verwerken in je warme maaltijd.

5. Knoflook
Knoflook bevat de stof allicine. Deze stof versterkt het immuunsysteem en kan hierdoor griep en verkoudheid tegengaan. Dit zou samen met gember een vaste basis kunnen zijn wat je gebruikt bij de bereiding van het warme eten.

Samengevat
Een gezonde, gevarieerde voeding en onze bovenstaande top 5 tips kunnen bijdragen aan een sterke weerstand. Voeding alleen is hier in niet de enige speler. Minstens zo belangrijk zijn aandacht voor voldoende rust, ontspanning, slaap, beweging (in de natuur), stressmanagement en het hebben van sociale contacten.

Related Articles

Reacties