Bezig met cursustraject
Les 30, Onderwerp 1
Bezig met cursustraject

De chemie van ademhalen en een oefening om je CO2 tolerantie te verbeteren

Les Progress
0% Complete

Ademhalen is in de basis een chemisch proces. Zuurstof moet het lichaam in en CO2 het lichaam uit. De verhouding en de snelheid waarin dit gebeurt is echter allesbepalend voor onze gezondheid, nachtrust en prestaties. In dit hoofdstuk leer je over O2 (zuurstof), CO2 (koolstofdioxide) en NO (stikstofmonoxide) en het belang van leren spelen met de hoeveelheid zuurstof die je inademt maar nog meer de hoeveelheid CO2 die je uitademt. 

Zoals gezegd neem ik je even mee terug naar de middelbare school om je te leren over de chemie achter onze ademhaling. Het klinkt misschien saai maar ik beloof je dat na dit hoofdstuk je kijk op ademhaling voor altijd zal veranderen. Als je het spel tussen CO2 en O2 snapt kun je iedere ademoefening uitleggen en aanpassen naar jouw behoefte. 

Oefening: Tel jezelf gezond

Dit is een oefening die je niet zomaar op het internet tegen zult komen. Een oefening die al zestig jaar oud is en vele mensen heeft geholpen. Patiënten met longemfyseem, zangers met hun zangprestaties, sporters met hun sportprestaties en COVID patiënten met verzwakte ademspieren. Deze oefening is zo simpel en zo krachtig tegelijkertijd dat hij uitleg en een goed verhaal behoeft. In onderstaande video zorg ik hiervoor en doe ik de oefening voor. Op de foto eronder staat de oefening uitgeschreven maar ik raad je aan eerst de video te kijken.