Back to Cursus

De Fuego Methode online | 6 mnd OUD

0% Complete
0/0 Steps
 1. Welkom bij de Fuego Methode!
 2. Nieuwe gewoontes aanleren, versterken en stabiliseren
 3. Voeding
  Hoe werkt de bloedsuikerspiegel
 4. 10 Principes van de Fuego Methode
 5. Slim organiseren en tijd besparen
  4Onderwerpen
 6. Schuilnamen van suiker
 7. Van micro tot macro
 8. Macro's nader bekeken
 9. Ayurveda: welk type ben jij en wat kun je hiervan leren
 10. Stress management
  Ontdek wat stress doet met jouw gewicht en energie
 11. Ademen: De verborgen kracht van ademhalen
  8Onderwerpen
 12. De kracht van goede slaap
  8Onderwerpen
 13. Meer bewegen: Move and burn your fat!
 14. Koud douchen: waarom zou je?
  2Onderwerpen
 15. Eetgedrag beheersen
  Moeilijke Momenten
 16. Verleiding Eten incl test
 17. Emotie Eten deel 1
 18. Emotie Eten deel 2
 19. Emotie Eten deel 3
 20. Darmen
  Rust in jouw buik
 21. Blije buik
 22. Recepten en maaltijden
  Power Meals: 30+ gezonde recepten
 23. De Fuego Methode (ebook met 14 dagen mealplan)
 24. Fuego on the Road: 20 verrassende gerechten uit 8 landen
  9Onderwerpen
 25. Bonus
  Help ik val niet af!
Bezig met cursustraject
Les 30, Onderwerp 1
Bezig met cursustraject

De 8 voornaamste voordelen van koud douchen

Les Progress
0% Complete

De 8 voornaamste voordelen van koud douchen

 1. Het helpt bij afvallen
 2. Het is goed voor je huid
 3. Het helpt de bloedcirculatie en bloeddruk
 4. Een boost voor je immuunsysteem
 5. Je bouwt weerbaarheid voor de kou op
 6. Je krijgt meer bruin vet
 7. Je krijgt meer energie
 8. Beter voor het milieu

1. Wil je afvallen? Ga dan koud douchen

Wanneer je het koud hebt, moet je lichaam harder werken om warm te blijven. Dit betekent dat het extra energie aan het verbranden is terwijl jij alleen maar onder de douche staat. Je metabolisme komt op gang en je bloedcirculatie wordt sterker. Zodoende heb je de eerste 5 minuten van de dag al “gesport” zonder te zweten.

2. Koud douchen is goed voor je huid

Koud douchen is goed voor je huid. Wanneer je onder een koude straal staat, zal dit je huid versterken in plaats van verslappen. Het warme water zorgt voor een verslapping van de huid. Ook cellulite (en de kans op cellulite) neemt enorm af. Door het koude water zal de bloed circulatie toenemen waardoor opgehoopte vetkussentjes geen kans meer maken. Pas wel op met je gezicht, sommige mensen kunnen door een té koude straal op het gezicht huidklachten ervaren. Richt daarom ook altijd de straal op je nek/rug.

3. Het helpt de bloedcirculatie en bloeddruk

Koud douchen zal je bloedcirculatie verbeteren. Het koude water zorgt voor vaatvernauwing waardoor er in de zelfde tijd meer bloed door te aderen gepompt wordt. Hierdoor wordt het bloed efficiënter gebruikt. Het klopt dat je bloeddruk een tijdelijk verhoging doormaakt, echter al je bloedvaten worden wel “getraind” waardoor deze sterker worden. Wanneer we dit proces omdraaien (wanneer we warm water gebruiken) zal dit resulteren in een verwijding van de bloedvaten waardoor de bloeddruk tijdelijk afneemt. Slappere bloedvaten is het gevolg!

4. Koud douchen is een boost voor je immuunsysteen

Je lichaam gaat direct aan het werkt op het moment dat je onder de koude douche staat. Je lichaam moet namelijk de temperatuur van je lichaam gelijk houden. Door koud water gaat je lichaam energie verbranden om zichzelf weer op te warmen. Wanneer je onder een warme douche staat, zal het zelfs gaan zweten (ja, je kan zweten onder de douche). Je immuunsysteem wordt hierdoor getraind zodat je algemene gezondheid een boost krijgt. Je lichaam krijgt namelijk ineens een kleine hoeveelheid stress te verwerken omdat de temperatuur van je lichaam ineens drastisch verlaagt. De ‘verwarming’ van je lichaam worden aangezet en je traint je immuunsyteem!

5. Je bouwt weerbaarheid voor kou op

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar wanneer je regelmatig onder de koude douche staat, zal je een natuurlijk resistentie opbouwen tegen kou. Zelf merk ik dat naast allerlei fysieke effecten heeft het nemen van een ijsbad of een koude douche ook een enorm mentaal effect heeft. Ik voel me in ieder geval top als ik het water uit kom of een douche met koud water heb genomen. Het is echt een overwinning op jezelf. Elke keer weer. Je bouwt eigenlijk na verloop van tijd je eigen “koudeschild”. Je lichaam kan beter met kou omgaan. Voor mensen die veel zweten is een koude douche ook aan te raden. De temperatuur neutraliseert simpelweg de hoeveelheid zweet die men aanmaakt! Jij hebt voortaan minder last van de kou in de winter!

6. Je krijgt meer bruin vet

Bruin vet (brown adipose tissue) zit vooral in de regio rond je nek. Het is een uniek soort vet die warmte kan genereren door gewoon (wit) vet te verbranden dat op je benen, heupen en buik zit. Meestal moet je eerst sporten of minder eten voordat je lichaam hiermee aan de slag gaat.

In eerste instantie ga je namelijk glucose (bloedsuiker) gebruiken en daarna glycogeen (in je lever en spieren), voordat je vet gaat verbanden. Het blijkt dat als jij je regelmatig bloot stelt aan koude, dat je meer bruin vet ontwikkelt.

 

7. Het geeft je energie

Ik ben een persoon die in de ochtend aardig wat tijd nodig heeft om “wakker te worden”. Nou, ik kan je vertellen dat wanneer je onder een koude douche gaat staan, je binnen 5 seconden helemaal wakker bent. Je lichaam krijgt een “jump start” en je springt letterlijk wakker. Daarnaast krijg je ook nog een positieve mentale energie.

8. Beter voor het milieu

Koud douchen is vaak korter dan warm douchen;) Het gevolg: je gebruikt minder water en het hoeft niet verwarmd te worden. Beter voor het milieu en je portemonnee.