Kijktip: documentaire The Magic Pill
De aanleiding van het schrijven van deze blog was de documentaire ‘The Magic Pill’ op Netflix. Een aanrader om te kijken! Deze documentaire legt helder uit en laat aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden zien hoe groot de invloed is van voeding op onze gezondheid. Ook al was dit voor mij niets nieuws, na het zien van deze documentaire voelde ik een soort oerkracht in mij opkomen. Iets wat ik al heel lang weet en voel, maar wat door het zien van deze documentaire nog eens met factor 10 versterkt werd. Dit is mijn missie: jou bewust maken hoe groot de invloed van voeding is op onze gezondheid. Wij kunnen veel meer doen voor onze gezondheid dan we denken.

Quick fix
Een tijd geleden toen infectieziekten nog veelvuldig voorkwamen, waren we blij dat er een ‘magic pill’ tot onze beschikking stond. Gelukkig zijn infectieziekten zoals polio, difterie en en tetanus tegenwoordig zeldzaam. We hebben juist veel meer te kampen met chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en overgewicht. De oplossing voor het aanpakken hiervan zit niet in een ‘magic pill’, maar in het veranderen van onze leefstijl. Helaas zijn we een beetje gewend geraakt aan het fenomeen ‘doe maar een pil’, in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen. We grijpen liever naar de quick fix. Bij de hedendaagse bovengenoemde chronische ziekten kom je niet tot de oplossing van het probleem, maar ben je enkel bezig met symptoombestrijding. Vaak wordt de klacht op den duur erger. Denk maar aan mensen met diabetes type 2 die meer en meer insuline nodig hebben en alleen maar zwaarder en ongezonder worden.

Wat is gezonde voeding?
Gezonde voeding die ons beter maakt en preventief werkt is anders dan wat velen denken. We krijgen van overheidsinstanties niet de juiste informatie voorgeschoteld. Het is heel triest maar waar: het heeft allemaal met geld en belangen te maken. Welke voeding voedt ons en helpt het lichaam te herstellen? Het is heel simpel. Denk terug aan de oertijd. Wat at men toen? Voeding zonder bewerkingen, E-nummers, hulpstoffen en toegevoegde suikers en zout. Puur en onbewerkt dus. Voornamelijk groenten, fruit, schaal- en schelpdieren/vis/kip en een beetje vlees, eieren en noten/pitten/zaden. Granen en zuivel aten we toen niet. Dat kwam pas veel later.

Eten zoals in de oertijd
Waarom zouden we moeten eten zoals men dat in de oertijd deed? Heel simpel. De mens bestaat 6 miljoen jaar. We hebben zeker 5,9 miljoen jaar volgens bovengenoemde oerprincipes gegeten. Onze genen veranderen slechts 1-2 procent per miljoenen jaren. Pas toen we landbouw gingen bedrijven kwamen de granen en de zuivel in ons eetpatroon. Onze genen zijn hier totaal niet op aangepast. Om nog maar helemaal niet te spreken over de laatste decennia. Met fastfood en snelle suikers zoals in frisdrank, koekjes en snoep weet ons lichaam al helemaal geen raad.

Voeding volgens De Fuego Methode
Voeding volgens De Fuego Methode komt in grote lijnen ook neer op deze oervoeding. Dit met een praktische vertaalslag. We kijken altijd naar jou als individu. Vaak is het schrappen van alle granen en zuivel niet eens nodig. We zorgen dat onze adviezen haalbaar zijn. Ook is daarnaast een stuk coaching belangrijk. Als je eenmaal weet wat je moet eten, valt dat nog niet altijd mee in onze westerse maatschappij. Overal zijn verleidingen: op elke hoek van de straat tot verjaardagen en feestjes. Wij helpen je graag door jou hierin te coachen. Wil je (nog) geen coaching maar zelfstandig aan de slag? Een aanrader is ons boek De Fuego Methode. Voor meer info en bestellen zie www.defuegomethode.nl.

Mijn missie
Het is mijn missie om jou gezonder en fitter te maken en om jou weer in je eigen kracht te zetten. Zonder ‘magic pill’, maar met echte, pure voeding. Als jij lief bent voor je lichaam, is jouw lichaam dat ook voor jou.

Geef een reactie