Post List

23 February 2018

Mijn 'eigen ik' komt terug

Buikklachten, overgewicht en gewrichtsklachten
Mijn naam is Bert van der Veen, ik ben 59 jaar en ik heb heel veel problemen gehad met mijn buik. Dit komt door onder andere 4 stoma operaties en bijkomende klachten. De stoma heb ik nu bijna 18 jaar, daar ben ik heel blij mee, want daardoor kreeg ik een beter leven. Naast de buikklachten heb ik altijd al een te hoog gewicht gehad. Ook heb ik last van gewrichtsklachten: artrose, slijtage in de heup en zere knieën. Op een gegeven moment denk je bij jezelf, afvallen hoeft voor mij allemaal niet meer, ik ben blij dat ik nog leef en ik accepteer de klachten. Dat is niet altijd makkelijk, dat merkt het thuisfront ook.

Heupoperatie te riskant
Door mijn gewrichtsklachten wat de laatste tijd verder verergerde lag ik alleen nog maar thuis op de bank, omdat het lopen pijn deed. Ik gebruikte zware pijnmedicatie. Na een bezoek aan de specialist kreeg ik te horen dat de heup vervangen moest worden. Tevens was er een liesbreuk bijgekomen. Aangezien er vorig jaar in januari een zware operatie heeft plaatsgevonden en ik allemaal matten in mijn buik heb gekregen, was een nieuwe operatie van de heup niet uit te voeren. Er zitten veel te veel risico’s aan vast.

Tip van mijn huisarts-assistente
Mijn gewicht van 138 kg speelde in negatieve zin mee om geopereerd te kunnen worden. Daar kwam verandering in na een perfecte tip van mijn huisarts-assistente. ‘Bertje, ga eens bij Fuego langs of bel eens een keer, want die kunnen jou misschien wel helpen’. Een afspraak was heel snel geregeld, en kort daarna zat ik bij Aardje aan tafel voor een gesprek.

Gesprek met Aardje van Fuego
Emoties kwamen naar boven, ik wist mij geen raad meer. Aardje was er al helemaal op voorbereid omdat ik al aan de telefoon had verteld dat ik een stoma had. Na een gesprek van anderhalf uur kreeg ik zoveel goede informatie en uitleg over eten, dat mijn lichaam tegen mij zei: ‘Hier moeten we mee beginnen’. Ik kreeg een dagmenu en voedingsadvies, waar ik zelf nooit aan had gedacht.

Voedingsadviezen waar ik nooit aan had gedacht
Een greep uit zaken die ik heb aangepast: groenten die ik absoluut niet lust maar welke wel goed voor me zijn krijg ik nu toch binnen door deze te verwerken in een smoothie. Ik mix de groenten met onder andere banaan, ik gebruik koudgeperste olijfolie erbij door, walnoten, hennepzaad, appels en andere soorten fruit, kurkuma, en allerlei andere variaties... dat gaat geweldig goed. Ook eet ik onder andere boekweitcrackers met magere vleeswaren of zalm, tomaten e.d. Ik eet mager vlees, kip, een makreel, zalm, zoute haring en andere lekkere vleessoorten, die combineer ik met lekker veel groenten.

Ik geniet gewoon van het eten!
Mijn stoma loopt geweldig goed, geen dikke ontlasting meer, dat is echt belangrijk voor mij. Het gewicht gaat naar beneden. Dit moet nog verder zo door blijven gaan want dan zou de pijn in de heupen en knieën ook wel eens minder kunnen gaan worden. Daar gaan we voor. En boven alles niet onbelangrijk: ik geniet gewoon van het eten!

Mijn ‘eigen ik’ komt terug
Ik zit goed bij Fuego, mijn eigen ik komt langzaam weer terug en dat doet ons allemaal goed. Vandaar dat ik iedereen die mij vraagt ook Fuego aanbeveel, want er gaat niks boven een gezond leven. Als het mogelijk is, dan ook nog eens zonder pijn. Fuego en ik zijn op de goede weg. Tot zover bedankt voor alles.

Bert van der Veen, 59 jaar

   Terug