Post List

24 March 2017

Echt waar: nooit meer buikpijn!​

Wat vooraf ging
Al meer dan 20 jaar kamp ik met plotseling heftige buikkrampen, welke ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare reden. Het kan soms zo heftig zijn dat ik niet meer normaal kan functioneren. Na diversen onderzoeken in het ziekenhuis en het uittesten van verschillende medicijnen, kwamen de geleerden tot de conclusie dat ik een Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) heb…… Daar moet je dus “mee leren leven”.

Dieet
Vorig jaar zomer besloot ik dat het tijd werd om een paar kilo af te vallen. Met behulp van een dieet met shakes viel ik af. Zeer opmerkelijk en verrassend was dat ik tijdens het dieet geen of haast geen buikpijn had. Toen ik na het dieet weer terug moest naar “normaal eten” wist ik niet hoe ik dat moest aanpakken omdat ik bang was weer buikkrampen te krijgen. Dat was het moment dat ik terecht kwam bij Marloes.

Fuego
Na een uitgebreid intakegesprek, heeft Marloes mij geholpen om uit te vinden waar ik op reageer. Na mijn strenge dieet was ik nog altijd blijven hangen in het (di)eetregime van toen: te eenzijdig, onvolwaardig en ik nam veel te weinig calorieën per dag, daarom bleef ik ongewenst verder afvallen. De eerste stap bij Marloes was dan ook om langzaam de voeding verder uit te breiden en meer volwaardig te maken, in eerste instantie gluten- en lactosevrij om mijn buikklachten buiten de deur te houden. Ook heb ik op advies van Marloes tijdelijk een multivitamine gebruikt om de opgelopen tekorten na het crashdieet aan te pakken. Ik kreeg allerlei recepten en tips over producten die ik wel mocht eten. Dat ging goed, zonder buikpijn! Langzaam aan werd mijn voeding opgebouwd en ging ik weer normale hoeveelheden eten. Ik kon weer fatsoenlijke maaltijden eten, mijn darmen bleven rustig en mijn gewicht bleef stabiel. Vervolgens kwam de testfase waarin werd uitgezocht waar ik zo heftig op reageer.

Opgelucht
Conclusie is dus dat ik een lactose intolerantie heb! Na jaren van onzekerheid en onduidelijkheid is voor mij een nieuwe fase in mijn leven aangebroken. Lekker en gezond eten maar dan zonder lactose èn zonder buikpijn! Aanvankelijk had ik geen idee waar ik op reageerde en leek het bijna of ik overal last van kreeg. Nu het enkel lactose blijkt te zijn, is hier heel goed mee om te gaan en weet ik wat te doen. En tenslotte: ik ben van mijn maagzuurremmers af, welke ik eerst elke dag slikte. Marloes heel erg bedankt voor al je tips, je geduld en je heldere uitleg!

Birgitta, 51 jaar

   Terug