​Guilty pleasures: start met genieten, stop met diëten

Geen enkel product is perse heel goed of heel slecht. Heb je weleens gehoord van de 80-20 regel? Wat ik hier mee bedoel te zeggen is het volgende. Wanneer je zorgt dat je in 80% van de tijd eet volgens de gedachtegang van Fuego en in 20% dat niet doet, dat jij het dan super doet. Ook als je wilt afvallen. De visie van Fuego is in het kort gezegd een gezonde voeding wat bestaat uit zoveel mogelijk pure en onbewerkte producten met ruime hoeveelheden vocht en ruime hoeveelheden groenten en fruit, een beetje vlees en vis (of vlees vervangende producten), een beetje zuivel, verschillende granen en peulvruchten, een paar noten en een beetje (bak)vet. Hoe je dit praktisch in gerechten kunt verwerken laat ik graag zien op mijn website bij ‘recepten’. Dit is voor iedereen haalbaar en simpel te bereiden. Als dit jou lukt, dan is er in die andere 20% best het een en ander mogelijk.

Balans, het toverwoord

Zelfs een patatje, een pizza of een glas wijn is dan geen enkel probleem. Als jij de hele week gezond eet, je zorgt goed voor jezelf door middel van goede voeding, maar ook voor voldoende slaap, rust, ontspanning en voldoende beweging, dan kan je gerust in het weekend iets eten wat niet zo heel gezond is. Een keer de teugels laten vieren, oprecht genieten van een wat minder gezond product op z’n tijd en je daar totaal niet druk over maken of schuldig over voelen, is helemaal prima. Ook ben ik er van overtuigd dat je jouw gezonde levensstijl hier door ook op de lange termijn veel beter kan vasthouden. Je zult mij ook gerust eens kunnen tegenkomen in de stad op het terras met een goed glas wijn… en ja, een ijsje bij van der Poel in de zomer gaat er bij mij ook wel in op zijn tijd! Dat zijn mijn guilty pleasures. Is het gezond? Niet echt. Geniet ik er van? Nou en of, maar minstens net zo veel geniet ik van het normale eten. Tevens pak ik daarna het normale eetpatroon weer op, dan is er niets aan de hand.

Stop met negatief denken!

Heel graag wil ik iedereen die dit leest oproepen om te stoppen met diëten en jezelf van alles te ontzeggen, jezelf te straffen als je iets ‘ fouts’ hebt gegeten. Dit gedrag leidt tot niets anders dan een negatieve vicieuze cirkel. Ik zie het zo vaak gebeuren in mijn praktijk, wat maakt dat ik regelmatig bezig met het coachen in ombuigen van deze negatieve gedachten.

Luister naar je lichaam

Bij veel hunkering naar suikers heb je waarschijnlijk (al een tijd) niet goed voor jezelf gezorgd en schreeuwt je lichaam eigenlijk om voedingsstoffen. Een tekort aan voedingsstoffen kan een suikerverslaving in stand houden. Als je gezonder gaat eten krijg je meer voedingsstoffen binnen en alleen al op die manier zal de behoefte aan suiker afnemen. Dus zoals de titel van deze blog al zegt: Start met genieten op basis van pure en onbewerkte voeding en stop met diëten!

Herken jij dit bovenstaande? Begin in ieder geval met gezond eten. Gezond eten is sowieso genieten, kijk maar bij mijn recepten. Daarnaast is het goed om jezelf soms wat toe staan en je daar niet rot over voelen.

Related Articles

Reacties